DOBITNE KOMBINACIJE BOJA

Sasvim spontano ovaj blog objavljujem 09.11., prethodni je bio 09.10., a moram li spomenuti da je 9 moj broj? Sasvim spontano je utkan u svaku moju poru, a samo on zna zašto.

U prethodnom blogu sam zaista puno toga napisala, ako niste pročitali, savjetujem da pročitate, puno je korisnih savjeta o tome koje korake napraviti prije same kupovine odjeće. S tim koracima je lakše napraviti plan kupovine i tada trošimo razumno, a ormar punimo komadima i kombinacijama koje ćemo obožavati nositi.

U ovom blogu ću vam dati savjete i ideje za kombiniranje boja i nijansa kako bi kombinacija bila pun pogodak. Napomenula bih to da je kombiniranje odjeće i stil nešto što je individualno, nema tu strogo pisanih pravila, zaista je bolje kada nosimo ono u čemu se osjećamo lijepo pa koliko to nekome čudno ili neskladno izgledalo. Tuđa mišljenja nam ne bi trebala biti bitna, mi imamo svoj stilski pravac koji nas čini sretnima. U nastavku ću vam pokazati neka moja viđenja, kako ja razmišljam i kako je mom oku ugodnije, a tako se nadam da ću pomoći nekome kome slično razmišlja.

Prvi na popisu je “sandwich rule”. Za taj način kombiniranja boja čak i ako niste čuli, sigurno ga radite. Ova metodu najčešće koristimo, pogotovo zimi kada imamo više slojeva odjeće. Prema sendvič metodi bismo trebali uskladiti gornji i donji dio odjevne kombinacije. Često to znači da ćemo uskladiti npr. košulju i čizme, majicu i tenisice, torbicu i štikle... dok ćemo pomoću hlača ili, u našem slučaju, suknje dodati drugačiju dinamiku odjevne kombinacije. Na slici ispod, s lijeve strane možemo primijetiti kombinaciju jako sličnih/skoro istih nijansa crvene, a s druge strane imamo upečatljiviju kombinaciju koja je čisti primjer sendvič metode.

 

Zatim nam slijedi “all black outfit”/"one color outfit", mišljenja sam da je crna zaista moćna boja i ako imamo manje komada odjeće i ako se dosta kože vidi, tada “all black outfit” ima potpunog smisla. ALI kada imamo više slojeva i više detalja, šteta je propustiti priliku da razbijemo crninu nekom drugom bojom, recimo smeđom maramom, bordo čizmama, bež torbicom… ili kada je riječ o bilo kojoj jednobojnoj kombinaciji gdje su odjeća, obuća i detalji u istoj boji - monokromatski način kombiniranja. Na slikama ispod možemo vidjeti kako su lijeve kombinacije ipak oku ugodnije, dodali smo kombinaciji malo više osobnosti i karaktera.

 

 

Zadnji savjet je kombinacija 3 boje, ovaj način češće možemo koristiti kada imamo manje slojeva odjeće. Kombinacija 3 boje jačeg kontrasta. Meni osobno najdraže kombinacije boja su; crna, bijela i bordo te svijetlo plava, bijela i bež. Na slici ispod možemo vidjeti efektne kombinacije boja. Na ovaj način gradimo i nadograđujemo osobni stil. Kada naučimo oko na dobitne kombinacije boja tada igra postaje lakša i zanimljivija.

 

Tema o odjeći, odjevnim kombinacijama i stilu ima jako puno i zaista se veselim svakom narednom blogu. Nadam se da sam nekome pomogla i olakšala kombiniranje boja. Stil je nešto što se godinama gradi i nadograđuje, ali sve dok uživamo u procesu - na dobrom smo putu.

 

Čitamo se opet,
Tina
Back to blog